Articles

Neitsytkookosöljyn hyödyt

Kookosöljyn historia

Kookosöljyä valmistetaan kookospalmun (Cocos nucifera) hedelmästä, joka on kotoisin kaikilta trooppisilta alueilta, ja monet ravitsemusasiantuntijat pitävät kookosöljyä superruokana – mutta näin ei ole aina ollut.

Tuhansien vuosien ajan Kaakkois-Aasiassa paikalliset asukkaat käyttivät kookosöljyä, mutta kookosöljyn kysyntä nousi pilviin, kun eurooppalaiset löysivät sen.

Alkoi nykyrahassa miljardien dollarien arvoinen kauppa, jossa perustettiin plantaaseja kaikkialle maailmaan, ja tuloksena oli, että öljystä tuli yleinen ruoanlaittoon käytettävä ainesosa Euroopassa ja Amerikassa.

Niin kauan, kunnes toinen maailmansota puhkesi ja katkaisi toimitukset

Myytti kookosöljystä ja tyydyttyneistä rasvoista

Kun sota päättyi ja asiat alkoivat hiljalleen palata normaaliksi, plantaasit olivat tyytyväisiä päästessään jälleen täyteen tuotantoonsa, mutta sitten tapahtui jotakin, joka muutti teollisuudenalan lopullisesti.

Ancel Keys oli johtava kansanterveystutkija Amerikassa 1950-luvulla, ja hän oli ensimmäinen, joka havaitsi yhteyden tyydyttyneiden rasvojen ja sydänsairauksien välillä.

Kuuluisassa Seitsemän maata -tutkimuksessaan Keys osoitti, että seitsemässä maassa korkeat sydänsairausluvut korreloivat tyydyttyneiden rasvojen runsaan kulutuksen kanssa. Hän esitti hypoteesin, että tyydyttyneet rasvat muuttuivat kolesteroliksi, joka sitten tukki valtimot.

Kookosöljy sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, joten kun kotimainen soijaöljy korvasi sen sodan aikana, kaikki päättivät, että kookosöljy oli sydänkohtaus pullossa, joten soijapapu säilyi ruoanlaittoon valittuna öljynä.

Keysin tutkimuksen ongelmana on se, että korrelaatio ei merkitse kausaalisuutta. Key valitsi 7 maata, jotka vastasivat hänen hypoteesejaan, mutta oli monia maita, jotka osoittivat päinvastaisia tuloksia, jotka hän jätti kätevästi pois.

Tänäänkin hänen työstään keskustellaan kiivaasti, mutta hiljattain on myös paljastunut, että sokeriyhtiöt maksoivat tutkijoille, jotta nämä vähättelivät sokerin ja sydänsairauksien välistä yhteyttä ja mainostivat sen sijaan tyydyttyneitä rasvoja syylliseksi.

Se on salaliitto, josta kookosöljyteollisuus ei koskaan toipunut, mutta nyt asiat alkavat muuttua, sillä uudet tutkimukset viittaavat siihen, että öljy ei sovellu vain ruoanlaittoon, vaan sitä voidaan käyttää mahdollisena lääkkeenä, biopolttoaineena, kosmeettisena ainesosana ja antimikrobisena aineena!

Kookosöljyn ravitsemukselliset hyödyt

Kookospähkinät ovat olleet monien kulttuurien perusruokaa jo tuhansien vuosien ajan, sillä ne ovat tarjonneet niille välttämättömiä ravintorasvoja, maukasta lihaa, vettä, maitoa ja tietenkin öljyä.

Kookospähkinöiden salaisuus piilee niiden keskipitkäketjuisissa triglyseridien rasvahapoissa, eli niin sanotuissa MCT-rasvoissa (Medium Chain Triglyceride Fatty Acids, MCT-rasvoja), jotka poikkeavat useimmista öljyistä, jotka koostuvat pitkäketjuisista triglyserideistä. MCT-rasvat imeytyvät helpommin ja muuntuvat ihmiskehossa helpommin käytettävissä olevaksi energianlähteeksi.

Suurin osa näistä MCT-rasvoista on lauriinihappona, joka auttaa elimistöä imeytymään rasvaliukoisiin vitamiineihin, kuten A-, D-, E- ja K-vitamiiniin.

Se katsotaan yhdeksi ”hyvistä” rasvoista, ja MCT-rasvat voivat edistää painonpudotusta polttamalla kaloreita, minkä vuoksi kehonrakentajat ja kestävyysurheilijat käyttävät kookosöljyä laajalti.

Organic Extra Neitsyt Kookosöljy auttaa parantamaan ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä, mikä auttaa lievittämään tulehdussairauksien, kuten Crohnin syndrooman, Colitis ulcerosaa ja mahahaavojen, oireita. Sillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia, jotka auttavat tukemaan haiman, munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toimintaa.

Muut kookosöljyn terveyshyödyt

Kookosöljy ei auta vain sisäisesti, vaan myös ulkoisesti!

Kookosöljyn korkea lauriinihappopitoisuus on syy siihen, että se on niin kysytty kosmetiikkateollisuudessa. Se on tärkein ainesosa monissa käsi- ja kasvovoiteissa, voiteissa ja saippuoissa.

Matalan molekyylipainonsa ja suoran lineaarisen ketjunsa ansiosta proteiini pääsee hiusakselin sisälle, mikä vähentää proteiinikatoa sekä vaurioituneissa että vahingoittumattomissa hiuksissa.

Kookosöljyllä on myös uskomattomia mikrobeja ehkäiseviä ominaisuuksia monolauriinipitoisuuden ansiosta. Tutkimusten mukaan se voi tappaa sieni-infektioiden, kuten rengasrokon, sammasrokon tai jalkasienen, aiheuttajia ja jopa bakteereja, jotka aiheuttavat sellaisia sairauksia kuin keuhkokuume, aivokalvontulehdus ja ruokamyrkytys.

Kookosöljyn käyttökohteet ruoanlaitossa

Niin hienoja kuin nämä kaikki terveyshyödyt ovatkin, niistä ei tietenkään olisi paljoa hyötyä, jos kookosöljy maistuisi kamalalta!

Onneksi kookosöljyn makea maku ja houkutteleva tuoksu tuovat eloa mihin tahansa reseptiin ja muuttavat keskivertoruoat joksikin erityiseksi.

Käytetään voin korvikkeena monissa resepteissä, sillä kookosöljyllä on korkea savuamispiste, ja voin tapaan kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää leivontaan, paistamiseen ja kattiloiden öljyämiseen.

Luonnon ekstra-neitsytkookosöljy antaa sulatettuna kauniin, aistikkaan tuoksun, mikä on yksi syy siihen, miksi se on niin houkutteleva ruoanlaittoon.

Olivadon luomu ekstra-neitsytkookosöljy

Luonnon ekstra-neitsytkookosöljymme valmistetaan erityisellä kylmämurskausmenetelmällä, jonka avulla säilytämme kookospähkinän hedelmälihan kaikki luonnolliset ominaisuudet käyttämättä voimakkaita kemikaaleja.

Tuore kookospähkinän hedelmäliha joko pikakuivataan käyttäen minimaalista lämpöä ja mekaanista öljypuristinta tai märkämyllytetään puristamalla kookosmaito hedelmälihasta ja erottamalla sitten öljy vedestä.

Kookospähkinäöljyn säilyvyys on pitkä, mikä mahdollistaa kuljetuksen ja varastoinnin pitkiä matkoja ja pitkiä aikoja, ja se on myös hapettumisenkestävää, joten se ei pääse nopeasti hapettumaan. Ranskautuminen on vaarallista, koska se voi synnyttää vapaita radikaaleja, joiden on todettu aiheuttavan syöpäsoluja.

Rikkaana vitamiinien, kivennäisaineiden ja ravintokuitujen lähteenä luomulaatuista ekstra-neitsytkookosöljyä voidaan käyttää levitteenä, kastikkeissa, smoothieissa ja jopa paikallisesti ravitsevana ihonhoitona.

Saatavana n 375 ml:n ja 500 ml:n lasipurkeissa, voit muuttaa ruoanlaittosi yksinkertaisella ripauksella kookosöljyä ja herättää reseptisi eloon!

Meiltä löytyy myös Luonnonmukainen Luomu-kookosöljymme, jos haluaisit jotain, jossa on hieman vähemmän potkua. Luonnollinen kookosöljymme on uutettu ja jalostettu ilman kemikaaleja, ja sen maku on neutraali kaikkiin ruoanlaittoon ja leivontaan sopivaksi.

Jos sinulla on kysyttävää luomulaatuisesta ekstra-neitsytkookosöljystämme, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin jo tänään, tai käy Facebook-sivullamme, josta löydät viimeisimmät uutiset, tuotteet ja reseptit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.